A cada cervesa, la seva cristalleria
Amb la cervesa passa com amb el vi o el cava: per gaudir-la no serveix qualsevol got o copa. Necessita una cristalleria especial. I, encara que al nostre país hem trigat molt temps a adonar-nos d’aquest principi, sembla que les coses estan canviant. Ara no només entenem la cervesa com una beguda plena de matisos i textures, sinó que a més assumim que, per apreciar-la, és necessari servir-la en un recipient que realci el seu sabor, la seva aroma i el seu cos, que ens permeti observar-la abans de degustar-la i que possibiliti que l’escuma sobrepassi uns centímetres i ens delecti amb la seva aroma. La irrupció dels Irish Pubs ha tingut molt a veure en aquest canvi de mentalitat. També, l’aparició de mestres artesans que, en la seva cerca de nous sabors i noves formes per gaudir-los, han apostat per ingredients i processos gens convencionals i pel disseny de cristalleria d’acord amb les característiques de cadascuna de les seves creacions. I, és clar, l’aparició de locals especialitzats en aquest tipus de begudes. En ells, podem trobar cerveses de diferent intensitat, aroma i nacionalitat i, a més, acompanyar-les de la copa o gerra indicada. Voleu saber què cristalleria hem d’utilitzar en funció de cada tipus de cervesa? Us presentem les més icòniques.
- Calze. Són copes amples, grans i de parets gruixudes, com les que s’utilitzen a les cerimònies litúrgiques. Però aquestes, a diferència de les que veiem als recintes catòlics i ortodoxos, no estan elaborades en metall, sinó en cristall. S’utilitzen per degustar cerveses de sabor intens com poden ser les ales belgues, les d’abadia o les trapistes.
- Copa de card. Anomenada així per la flor de la qual pren nom: la de card. El seu origen, com el de la cervesa que sol albergar en el seu interior, és escocès.
- Oversized. Molt semblant a la calze, aquesta copa se sol fer servir per beure cerveses tipus abadia o trapistes. Ajuden a crear aroma i a alliberar-ho.
- Gerres. Aquestes gerres, a diferència de les Stein, estan elaborades en vidre i poden ser llises o amb relleu. Són perfectes per degustar les ales angleses i escoceses.
- Pilsner. De grandària menor al d’una pinta i de forma cònica com aquest got d’origen anglès, s’utilitza per degustar cerveses lleugeres i cristal·lines estil lager o Pilsen. Ajuda a mantenir l’escuma i a conservar el sabor i aroma d’aquesta beguda.
- Pinta. Com en el cas del Pilsner, aquest got adquireix la forma d’un con que s’estreny una mica en la part superior. Una característica que ho fa perfecte per retenir l’escuma de les ales angleses, la Porter o la Stout.
- Snifter. Utilitzada també per degustar brandi o conyac, aquesta copa amb forma de globus és perfecta per retenir i potenciar aromes de cerveses amb cos i d’alta graduació.
- Stein. Al costat de la de vidre, aquesta és una de les gerres més típiques d’Alemanya. Està elaborada amb gres o porcellana, un material que la fa perfecta per al seu ús en els mesos d’estiu, ja que ajuda a mantenir la cervesa freda malgrat les altes temperatures. Un altre dels trets característics d’aquest tipus de recipient és la seva decoració: moltes vegades, amb relleus i pintades. Les cerveses larger tipus Viena, Munich o Bock solen servir-se en aquests gots.
- Stange. Got de tub d’origen alemany que se sol utilitzar per gaudir de cerveses tipus larger o Pilsen.
- Tulipa. El nom d’aquest got no és baladí. Té molt a veure amb la seva forma, similar a una tulipa i que la fa perfecta per degustar cerveses de sabor fort i alta graduació i evitar que aquestes s’escalfin amb rapidesa.
- Weizen. Aquest got originari d’Alemanya és estret a la seva base i lleugerament ample en la seva part superior. El seu nom –weizen significa blat en català- és un avançament del tipus de cervesa que sol contenir: la de blat, d’escuma abundant i color daurat.
Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.