Cada ganivet de cuina té una funció, saps quina?

Cada ganivet de cuina té una funció, saps quina?

Funció de cada ganivet de cuina

Per pelar verdura, per tallar-la, per filetejar… Un ganivet de cuina per a cada tasca a realitzar

Quan pensem en gastronomia, ho fem en la figura del xef: un professional que, gràcies al seu talent i originalitat, converteix els aliments en petites delícies. Pocs tenim en compte que, a més de la creativitat i la tècnica del xef, és necessari comptar amb un bon equip de treball i, és clar, amb un bon equipament d’hostaleria i restauració que permeti convertir les idees en propostes culinàries. I, aquí, els ganivets de cuina tenen un paper fonamental. Us imagineu tallar un pernil amb un ganivet de taula? O filetejar el peix amb un per a les verdures? A més de difícil, seria poc recomanable: podria convertir un producte de bona qualitat en un aliment poc atractiu per als comensals. Imagineu: hortalisses irregulars i, per tant, amb coccions distintes, bistecs de diferent grandària…

Però els ganivets de cuina, com les teteres, copes o gots, són molts i variats. Cadascun és diferent i cadascun compleix una funció al món de la restauració i l’hostaleria. Us detallem quins són els principals perquè els pugueu incorporar a la vostra cuina i guanyeu en temps i qualitat:

 • Ganivet de xef. Un dels imprescindibles de qualsevol cuina, sigui professional o domèstica. La seva fulla, ampla i allargada, permet tallar, picar i llescar hortalisses i verdures, així com carn o peix.
 • Ganivet costellam. Gràcies a la seva fulla prima, ferma i un poc dentada, és perfecte tallar filets, costella o carn rostida.
 • Ganivet espinyolador. La fulla fina, flexible i un poc corba d’aquest ganivet permet entrar a dins la carn i retirar ossos, grasses i tendons evitant que aquesta perdi la seva forma.
 • Ganivet filetejar. Com el seu nom indica, aquest ganivet és perfecte per filetejar carn i peix gràcies a la seva fulla prima, fina i allargada.
 • Ganivet perniler. De fulla fina i allargada, aquest ganivet de cuina és perfecte per tallar pernil salat.

Els ganivets de cuina, com les teteres, copes o gots, són molts i variats

 • Ganivet  de pa. De fulla dentada, similar a la d’un xerrac i capaç de traspassar superfícies dures. Com el seu propi nom indica, s’utilitza per tallar pa o milfulles.
 • Ganivet pelador. Per la seva fulla estreta, fina i , a vegades, en forma de mitja lluna, aquest ganivet és perfecte per pelar hortalisses i verdures i per fer decoracions amb elles.
 • Ganivet punta. De fulla fina, punta pronunciada i grandària petita. És, al costat del ganivet de xef, un dels més utilitzats a cuina. Amb ell podem pelar, tallar i, inclús, elaborar decoracions amb fruites i hortalisses.
 • Ganivet de formatge. De punta corbada i un poc dentada, aquest ganivet s’utilitza per tallar el formatge degut a les parets del seu tall, amb forats que eviten que el producte s’hi adhereixi.

 

Ganivet de cuina: tipologia i funció

 • Ganivet de salmó. De fulla fina i allargada com el perniler però amb uns petits alvèols o esquerdes al seu tall que eviten que la carn grassa del salmó s’adhereixi a ell.
 • Ganivet per untar. Més que per tallar, aquest ganivet s’utilitza per estendre productes com mantega, margarina o paté al pa. Per aquest motiu el seu tall, en comptes d’afilat i en punta, és rodó i suau.
 • Ganivet santoku. També anomenat japonès, aquest ganivet és d’origen nipó i s’utilitza per tallar carn, peix i verdures. La seva característica principal? A més del seu tall gruixut i acabat en punta, uns petits alvèols que impedeixen que els aliments s’adhereixin a la fulla.
 • Ganivet de verdures. Aquest ganivet de fulla curta i afilada és perfecte per tallar qualsevol tipus de verdura i fruita.
 • Destral de cuina. La seva fulla gruixuda, àmplia i gran, recorda a la d’una destral. D’aquí el seu nom i el seu ús: ens permet tallar costelles i grans peces de carn amb os.

A Girotel 4 som distribuïdors de material per a hostaleria i restauració i disposem d’una àmplia gamma de ganivets de cuina. 

Comparteix aquest article

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *