Cava: gaudeix d’aquesta beguda en la copa adequada

Cava: gaudeix d’aquesta beguda en la copa adequada

La copa tulipa, una de les millors per apreciar els matisos de l’escumós català

Cava: gaudeix d’aquesta beguda en la copa adequada

Ja ho vam dir fa unes setmanes: cada beguda té la seva cristalleria i el cava i el champagne no anaven a ser menys. Com el vi o de la cervesa, aquests escumosos d’origen català i francès requereixen d’una copa que realci el seu sabor, que conservi la seva aroma i temperatura i que, lluny de fer que les bombolles s’evaporin, les faci dansar al seu interiori aquestes facin eclosió en el paladar de qui les assaboreix. Uns requisits que no tots els recipients compleixen. Ni tan sols els més icònics.

Girotel 4 us indiquem quin tipus de copes s’han guanyat un espai en les llars catalanes i, el més important, quines són les millors per gaudir d’escumosos tan nostres com el cava.

  • Pompadour. Aquesta copa de gran diàmetre i escassa profunditat és, segons expliquen, la primera que es va elaborar per albergar el champagne francès. També diuen que qui la va manar fabricar va ser Maria Antonieta, esposa de Lluís XVI, i que, per dissenyar-la, van prendre com a referència que el pit esquerre de l’amant del consort, Madame de Pompadour. D’aquí el seu nom i, és clar, la seva original forma.
    Una versió dels esdeveniments que, malgrat que és la més estesa, topa amb una altra molt menys romàntica però bastant més encertada: la que parla del Duc de Buckingham com a impulsor d’aquesta creació i d’un artesà veronès com a responsable de  la copa més icònica del món. Malauradament, en qüestió de cristalleria, disseny i funcionalitat no van sempre de la mà i aquest recipient nascut el 1663, encara que tremendament bell, no és el millor per degustar el cava o el champagne. Els escumosos s’escalfen amb rapidesa, el gas es perd i l’aroma s’evapora amb ell. Una autèntica pena.
  • Flauta. Com el seu nom deixa entreveure, aquesta copa és allargada i fina com una flauta. Un disseny que, si bé l’ha convertit en icona de la cristalleria internacional i en bàsic de qualsevol llar catalana, de pràctic en té molt poc. Per què? Bàsicament perquè la seva forma, malgrat permetre que el cava o el champagne romanguin freds –aquí, a diferència del que passa amb la Pompadour, la copa se sosté pel seu peu- i que les seves bombolles ballotegin en el seu interior i trenquin en la seva superfície, no ofereix la possibilitat de gaudir de la seva aroma. La boca és massa estreta per poder olorar el perfum d’aquests escumosos, perdent-se els seus matisos.

La Pompadour, la copa més icònica però no la més adequada per beure cava

  • Tulipa. Encara que aquesta copa no té la fama de la Pompadour ni el calat de la flauta és, segons els experts, una de les millors per degustar el cava, el champagne o el vi espumós. El perquè, com no podia ser d’una altra manera, cal buscar-lo en la seva forma: el seu cos estilitzat, lleument ampli al centre i lleugerament estret en la seva part superior permet que aquesta beguda es conservi freda, retingui la seva aroma i preservi les seves bombolles. Unes característiques que, tal com hem vist anteriorment, ni la copa que fes famosa Maria Antonieta ni la flauta posseeixen.
  • Copes de vi blanc. Amb una estètica més sòbria que la tulipa però amb el mateix principi –ressaltar l’aroma i el sabor dels escumosos-, trobem aquest tipus de copes tan populars entre els afeccionats al vi blanc. Segons els experts, la seva forma i grandària són idonis per degustar el cava i el champagne i captar, com fa la tulipa, tots els seus matisos. I, fins i tot, diuen més: si l’escumós és de bona qualitat i hem de decidir entre una copa de vi blanc, una flauta o una Pompadour, millor optar per la primera. Encara que aquesta elecció suposi una pèrdua de glamour, el nostre paladar ho agrairà.

Comparteix aquest article

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.


Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.Més informació aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies