Cada ganivet de cuina té una funció, saps quina?

Cada ganivet de cuina té una funció, saps quina?

Funció de cada ganivet de cuina

Per pelar verdura, per tallar-la, per filetejar… Un ganivet de cuina per a cada tasca a realitzar

Quan pensem en gastronomia, ho fem en la figura del xef: un professional que, gràcies al seu talent i originalitat, converteix els aliments en petites delícies. Pocs tenim en compte que, a més de la creativitat i la tècnica del xef, és necessari comptar amb un bon equip de treball i, és clar, amb un bon equipament d’hostaleria i restauració que permeti convertir les idees en propostes culinàries. I, aquí, els ganivets de cuina tenen un paper fonamental. Us imagineu tallar un pernil amb un ganivet de taula? O filetejar el peix amb un per a les verdures? A més de difícil, seria poc recomanable: podria convertir un producte de bona qualitat en un aliment poc atractiu per als comensals. Imagineu: hortalisses irregulars i, per tant, amb coccions distintes, bistecs de diferent grandària…

Però els ganivets de cuina, com les teteres, copes o gots, són molts i variats. Cadascun és diferent i cadascun compleix una funció al món de la restauració i l’hostaleria. Us detallem quins són els principals perquè els pugueu incorporar a la vostra cuina i guanyeu en temps i qualitat:

  • Ganivet de xef. Un dels imprescindibles de qualsevol cuina, sigui professional o domèstica. La seva fulla, ampla i allargada, permet tallar, picar i llescar hortalisses i verdures, així com carn o peix.
  • Ganivet costellam. Gràcies a la seva fulla prima, ferma i un poc dentada, és perfecte tallar filets, costella o carn rostida.
  • Ganivet espinyolador. La fulla fina, flexible i un poc corba d’aquest ganivet permet entrar a dins la carn i retirar ossos, grasses i tendons evitant que aquesta perdi la seva forma.
  • Ganivet filetejar. Com el seu nom indica, aquest ganivet és perfecte per filetejar carn i peix gràcies a la seva fulla prima, fina i allargada.
  • Ganivet perniler. De fulla fina i allargada, aquest ganivet de cuina és perfecte per tallar pernil salat.

Els ganivets de cuina, com les teteres, copes o gots, són molts i variats

  • Ganivet  de pa. De fulla dentada, similar a la d’un xerrac i capaç de traspassar superfícies dures. Com el seu propi nom indica, s’utilitza per tallar pa o milfulles.
  • Ganivet pelador. Per la seva fulla estreta, fina i , a vegades, en forma de mitja lluna, aquest ganivet és perfecte per pelar hortalisses i verdures i per fer decoracions amb elles.
  • Ganivet punta. De fulla fina, punta pronunciada i grandària petita. És, al costat del ganivet de xef, un dels més utilitzats a cuina. Amb ell podem pelar, tallar i, inclús, elaborar decoracions amb fruites i hortalisses.
  • Ganivet de formatge. De punta corbada i un poc dentada, aquest ganivet s’utilitza per tallar el formatge degut a les parets del seu tall, amb forats que eviten que el producte s’hi adhereixi.

 

Ganivet de cuina: tipologia i funció

  • Ganivet de salmó. De fulla fina i allargada com el perniler però amb uns petits alvèols o esquerdes al seu tall que eviten que la carn grassa del salmó s’adhereixi a ell.
  • Ganivet per untar. Més que per tallar, aquest ganivet s’utilitza per estendre productes com mantega, margarina o paté al pa. Per aquest motiu el seu tall, en comptes d’afilat i en punta, és rodó i suau.
  • Ganivet santoku. També anomenat japonès, aquest ganivet és d’origen nipó i s’utilitza per tallar carn, peix i verdures. La seva característica principal? A més del seu tall gruixut i acabat en punta, uns petits alvèols que impedeixen que els aliments s’adhereixin a la fulla.
  • Ganivet de verdures. Aquest ganivet de fulla curta i afilada és perfecte per tallar qualsevol tipus de verdura i fruita.
  • Destral de cuina. La seva fulla gruixuda, àmplia i gran, recorda a la d’una destral. D’aquí el seu nom i el seu ús: ens permet tallar costelles i grans peces de carn amb os.

A Girotel 4 som distribuïdors de material per a hostaleria i restauració i disposem d’una àmplia gamma de ganivets de cuina. 

Comparteix aquest article

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.


Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.Més informació aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies