Una vaixella per a cada ocasió

Una vaixella per a cada ocasió

Plats, gots, coberts… decora la teva taula en funció de l’esdeveniment que celebris

Una vaixella per a cada ocasió

Foto: Vacaciones en Plutón

No és el mateix esmorzar en família que convidar als amics a dinar o a la teva nova parella a sopar. Tampoc optar per un brunch a mig matí que decantar-se per una barbacoa en la terrassa al migdia o un còctel a mitja tarda. Canvia la companyia, canvia el menjar i canvia la decoració. Per molt despreocupats que siguem quant a gustos, sabem que cada ocasió requereix un protocol i que elements com la vaixella, la cristalleria, la coberteria i les estovalles hi formen part. Això no vol dir que hàgim de comptar amb plats, copes i coberts diferents per a cada esdeveniment ni que hàgim de reservar la vaixella i la coberteria “bona” per a moments especials, com s’estilava a l’època dels nostres avis. Res d’això. Simplement que menjar i convidats marquen la decoració de la taula i serà necessari adaptar-nos a ella si el que volem és triomfar.

A Girotel 4 som especialistes en material de restauració i hostaleria i, com a tal, us podem donar algunes idees per decorar la vostra taula i guiar-vos en els elements que necessitareu per vestir-la.

  • Brunch. Encara que no és massa conegut al nostre país, cada vegada són més els que aprofiten els matins del diumenge per gaudir d’aquest menjar que, en concepte, s’assembla molt al nostre berenar sopar. I és que el brunch no és una altra cosa que un desdejuni que es realitza massa tard per ser considerat desdejuni i massa aviat per ser un menjar (el terme brunch neix de la unió de les paraules angleses breakfast i lunch). Per això no ens ha d’estranyar que al brunch tinguin cabuda des de tortes americanes, cupcakes, crêpes, cafè o fruita fins a ous Benedictine, amanides o pasta. I, clar, aquesta varietat de sabors i colors, també s’ha de reflectir a taula. Podem, per exemple, decantar-nos per una vaixella senzilla: plats, gots i tasses sense ornaments, però de diferents colors per aportar una mica de frescor. O, potser, per atenuar les tonalitats vives dels aliments, optar per una vaixella de porcellana en colors clars i amb algun detall floral que aporti un toc rústic a la decoració. Les estovalles, això sí, hauran de combinar amb una vaixella i un menjar que, de seriós, en té molt poc: si ens decantem per posar color als nostres plats i gots, haurem d’optar per estovalles en tons crus i, si per contra, ens decantem pel blanc i el vidre, haurem d’afegir el color a la taula amb ajuda d’unes estovalles vives.

Combinar plats i gots de diferents colors i materials és una bona opció

  • Barbacoa. Aquí, com en el cas del brunch, preval la senzillesa i la frescor tant en vaixella i coberteria com en estovalles. Podem optar per unes estovalles de tela en colors vius i per una vaixella on es barregin diferents materials i colors. Per exemple, gots de vidre en tonalitats liles, taronges, blaves o verds amb plats de porcellana blancs sobre bases de fusta o ràfia o bé copes de cristall transparent i plats de diferents colors. I, si som de gust més sobri, podem decantar-nos per una vaixella de porcellana en tons clars i algun relleu i servir-la sobre unes estovalles brodades. El que serà necessari, independentment de la decoració que hàgim triat, és comptar amb forquilles i ganivets especials per tallar carn i amb unes bones copes de vi. Són bàsics en qualsevol barbacoa.
  • Vermut. El vermut, com el còctel, té cristalleria pròpia. I, encara que entre amics, el que menys importa és el got en el qual se serveix aquesta beguda, no està de més utilitzar recipients especialment dissenyats per a aquesta fi. Parlem, per exemple, del got Reina o del Tambor, gots prims i no massa alts –el segon és una mica més alt i gruixut que el primer- i que coneixem per ser habituals a bars i tavernes especialitzades en vermut artesanal. També, podem optar pel got globus o de Conyac i per la típica copa de Martini, perfectes per degustar aquest licor d’origen italià i amb un toc de glamour.
    I, a més de beure, el vermut implica menjar. Podem prendre nota dels bars de moda de la nostra ciutat i servir l’aperitiu en llaunes de conserva: salpicó de marisc, ensalada russa o escalivada poden presentar-se en aquests recipients i acompanyar-los dels típics musclos, anxoves o olives. Per menjar-los, els escuradents d’avui i de sempre són perfectes. També, els coberts. Les estovalles? De tela i, si pot ser, a quadres, per emular les tavernes on se sol degustar el vermut.
  • Sopar romàntic. De les quatre propostes culinàries, aquesta és sens dubte una de les quals requereix major sobrietat. Bàsicament, perquè el que volem és impactar a la nostra cita i fer-ho amb gust. No es tracta, com us podeu imaginar, d’omplir la taula de pètals de rosa i cors. Només de comptar amb la vaixella i coberteria necessària per servir el sopar i que aquesta, òbviament, estigui en perfecte estat. El to i el material dels plats dependrà del gust de cadascun, encara que per a aquest tipus d’esdeveniments és millor optar per recipients monocolor, que ajudin a ressaltar l’emplatat dels aliments. El negre i el blanc, per a aquesta fi, són perfectes. I, com a acompanyants, copes de vi, coberteria senzilla però elegant i estovalles i tovallons de tela, en un sol color.

Comparteix aquest article

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.


Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.Més informació aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies