Hora del te: quina vaixella i parament utilitzar a hostaleria

Hora del te: quina vaixella i parament utilitzar a hostaleria

Vaixella i parament per a l'elaboració de te a hostaleria.

El tipus de te, clau a l’elecció de l’equip d’hostaleria

Sigui per la seva aroma delicada i penetrant, sigui pel seu sabor amarg i, en alguns casos, especiat o sigui per la seva varietat de fragàncies i mescles, la veritat és que, en poc temps, el te ha conquistat el paladar dels catalans  i s’ha fet un lloc als seus desdejunis, berenars i sobretaules. I no només això: també ha aconseguit captivar a un sector, el de l’hostaleria i la restauració, que, guiat pels gustos dels seus clients, només tenia espai per a dues o tres varietats d’aquest preuat ingredient. Avui, cada vegada són més les cafeteries i bars que inclouen aquesta infusió mil·lenària a la seva carta i cada vegada són més, també, els locals que han convertit el te en centre de les seves propostes gastronòmiques.

Però amb aquesta infusió, igual que amb el cafè, amb la cervesa o amb el cava, no val tot. Que ens hàgim acostumat a degustar-la en bosses individuals i submergit en tasses de qualsevol grandària, forma i material, no significa que aquesta sigui la millor manera de fer-ho. Elaborar el te, com expliquen els experts en la matèria, requereix no només d’una tècnica i coneixements adequats, sinó també de parament i equipament d’hostaleria que no alteri la seva aroma i sabor.

Per començar, haurem de bandejar les bosses de te que omplen les cartel·les dels supermercats i començar a degustar aquesta infusió en la seva versió més pura i delicada, és a dir, en fulles soltes, sense empaquetar. Després, fer-nos amb vaixelles i parament d’hostaleria especial per elaborar i degustar el te, que permetin que aquest infusioni amb l’aigua i conservi les seves propietats. I… de quin equip d’hostaleria estem parlant exactament? Us ho indiquem.

Segons el tipus de tetera:

  • Mug amb filtres. Són tasses especials per infusionar i degustar el te. Normalment, estan elaborades en ceràmica i solen anar acompanyades d’un filtre que evita que les fulles del te quedin suspeses en l’aigua i d’una tapa que garanteix que el vapor romangui a l’interior i l’aroma i sabor del te es conservi.
  • Teteres èmbol. Són teteres que, igual que les cafeteres èmbol, funcionen amb un mecanisme –l’èmbol- que actua com a filtre, evitant que les fulles de te quedin surant en l’aigua i extraient tot el seu sabor. Estan elaborades en vidre i la seva grandària, a diferència de les mugs, pot variar.

El sector de l’hostaleria, cada vegada, més especialitzat en tes

  • Teteres d’estil anglès. Ens referim a les típiques teteres britàniques. Poden ser de ceràmica, de porcellana, de vidre o de ferro i, en funció del material amb què estiguin elaborades, escalfar-se al foc o, simplement, servir com a recipient per infusionar el te.
  • Teteres d’inspiració oriental. Semblants a les teteres britàniques, però amb certes diferències quant a disseny i materials: solen estar elaborades en argila, ferro colat o porcellana.

Segons el tipus de material amb què està elaborada:

  • Ceràmica o porcellana. Les teteres elaborades en aquests materials, a més de la seva forma, tenen com a principal característica la seva capacitat de retenir la calor i de no absorbir els sabors i les aromes degut al seu interior llis i esmaltat. Una peculiaritat que les fa idònies per servir diferents infusions sense que les propietats de les mateixes variï i que les fa apropiades per a l’elaboració de tes com el negre.
  • Ferro colat. Aquestes teteres són les millors per preparar aquells tes que requereixen altes temperatures i llargs períodes de temps per a la seva infusió com el negre o el verd d’origen japonès. I és que el ferro colat és un dels materials que conserva millor la calor, per sobre de la porcellana, la ceràmica i, inclusivament, el fang.

La temperatura i temps d’infusió del te marcaran el tipus de recipient a utilitzar

  • Vidre borosilicat. Una de les peculiaritats de les teteres elaborades en vidre és que, a diferència de les de ceràmica, ferro colat, fang o porcellana, permet veure com la fulla del te s’hidrata i s’obre. L’únic però? El temps que manté la calor: menor que el de la resta de recipients pensats per a aquesta fi. Una condició que restringeix el seu ús a tes que requereixen poca temperatura per a la seva infusió, com el blanc. Una altra de les característiques d’aquest tipus de recipient és que, igual que les teteres de porcellana, ceràmica o argila, és molt fràgil i requereix de certa cura durant l’ús.
  • Argila o fang. Encara que pugui semblar que aquest material és de menor qualitat que el vidre o la porcellana, la veritat és que un dels que reté més la calor i que, amb el pas del temps, conserva millor les propietats i aroma del te. Unes qualitats que el fan perfecte per a la preparació del te vermell o l’oolong.

A Girotel 4 som experts en equipament per al sector de l’hostaleria i la restauració i disposem de vaixelles i paraments especials per servir el te.

 

Comparteix aquest article

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.


Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.Més informació aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies