Bol, peça clau en la vaixella
Aquest recipient ha deixat de ser un accessori de cuina per convertir-se en un essencial en la vaixella de restaurants i hotels
Enrere van quedar els anys en què el bol s’utilitzava únicament per elaborar salses, batre ous o servir els cereals de l’esmorzar. Avui aquesta peça és un imprescindible de qualsevol vaixella i, és clar, de qualsevol cuina i taula, independentment de la seva nacionalitat. La raó cal buscar-la en la mateixa evolució de la gastronomia: cada vegada més oberta a noves tècniques i tendències culinàries i cada vegada més procliu a experimentar amb textures, aromes i colors i a plasmar-los a taula. Ara no importa només el sabor dels plats, sinó també la manera en què se serveixen i, aquest sentit, el bol dóna molt de joc. La seva forma semiesfèrica és perfecta per a la presentació d’elaboracions dolces i salades i la seva grandària –més petita que un plat normal- el converteix en un recipient ideal per servir petites quantitats i degustar-les de forma pausada, gaudint plenament del seu sabor i la seva essència.
Però… anem per parts o, millor dit, per plats. Amb quines propostes culinàries combina aquest bàsic de la vaixella? Encara que són moltes les receptes amb les quals lliga, la veritat és que hi ha preparacions amb les quals el bol marida a la perfecció. Aquestes són algunes d’elles.
- Cereals. Des dels típics flocs de blat de moro i arròs inflat fins al muesli o el porridge barrejat amb fruites deshidratades, fresques o superfoods. Els cereals triomfen en una societat cada vegada més preocupada per la salut. I què millor que presentar aquest healthy food en bols?
Amanides, smoothies i cereals han convertit al bol en el seu principal aliat
- Smoothie. Aquests batuts de fruita han abandonat els gots i gerres de vidre en què es van donar a conèixer i han renovat la seva imatge i duplicat la seva popularitat gràcies als bols. Ara no només contenen fruita i hortalisses liquades i llavors com la xia o la rosella, sinó també cereals, nabius, maduixes, gerds, kiwis, flors comestibles… Són, sense dubte, veritables obres d’art i autèntics plaers para al paladar.
- Cremes i sopes. Un clàssic de les receptes de cullera que, ara, se serveix en bol en comptes d’en plat profund. La raó és simple: a més de ser més atractiu a la vista, ho és al tacte i a l’olfacte. I és que el bol, a diferència d’altres elements de la vaixella, es pot agafar amb les mans i sentir tant la temperatura com l’aroma dels aliments.
- Amanides. Encara que en l’àmbit domèstic, som molts els que hem recorregut al bol per servir les amanides, en l’àmbit professional aquesta pràctica estava poc o gens estesa. Fins ara, és clar. I és que els restaurants i hotels s’han atrevit amb aquesta peça que permet presentar les hortalisses i verdures de forma vistosa i, molt important, individualitzada. El perquè es troba, com hem dit anteriorment, en una obertura de ment de professionals i comensals, però també en l’evolució de la vaixella que s’ha adaptat a les necessitats i gustos d’un sector cada vegada més exigent.
El bol forma part de la tradició culinària de països com Xina, Japó o Tailàndia
- Plats típics d’Àsia. Arròs, fideus, ramen… Si hi ha una cuina on el bol té un paper essencial és l’asiàtica. Des de fa segles forma part de la vaixella de japonesos, xinesos, coreans o tailandesos i és allí on serveixen els seus plats més emblemàtics. Avui ho segueixen fent i, amb ells, restaurants i hotels que, fruit de la interculturalitat, han fusionat diferents sabors i els han presentat en aquests mítics recipients.
- Cevitxe. Un altre dels plats que tradicionalment s’ha servit en bol i una altra de les preparacions que guanya adeptes al nostre país és aquesta. És típic de països com Equador, Bolívia, El Salvador, Perú, Nicaragua, Hondures o Xile, entre altres, i consisteix en peix i marisc marinat en llimona i acompanyat de ceba i, en funció del lloc, de blat de moro, alvocat, patates o iuca.
Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.